Бърз кредит

Краткосрочен кредит

Posted
Краткосрочен кредит

Видове краткосрочни кредити и как да се възползваме от тях?

Чудите се дали да поискате да вземете пари назаем и да ги върнете възможно най-скоро или може би е по-добре да разпределите изплащането във времето? Проверете характеристиките на краткосрочните заеми и разберете предимствата и недостатъците им в сравнение с дългосрочните заеми, за да изберете опцията, която е най-подходяща за вашите нужди и възможности.

КАНДИДАТСТВАЙ

Краткосрочен заем – по-малки суми, по-кратко време за погасяване

Това е заем със сравнително малка сума пари. Обикновено става въпрос от няколко стотин до няколко хиляди лева, които се ангажирате да върнете на кредитора за кратък период от време. Погасителният период обикновено е от 3 до 6 месеца (но можете също да вземете заема само за месец или да го изплатите почти за година). Ако имате нужда от малка сума, която можете да върнете бързо, тази форма на заем е за вас. С негова помощ можете например да финансирате ремонта на домакински уреди, да организирате празници или да платите „зеленото училище“ за вашето дете.

Можете да получите краткосрочен заем, например, по телефона или онлайн – без да напускате дома си и без да се налага да документирате доходите си. Най-важното обаче за един заем е не само лесно да се получи, но и лесно да се изплати. Ще успеете само ако разумно подходите към темата и преди да подпишете договора, се уверите, че в бюджета ви винаги има място за месечни вноски, което ще бъде по-важното. С краткосрочния заем колкото по-кратък ще бъде срокът за погасяване на кредита, толкова по-ниски са таксите. Ако не сте сигурни дали ще може да изплатите заема за кратък период, вижте какви са характеристиките и на дългосрочните кредити.

Дългосрочен заем – по-големи суми, по-дълъг срок на погасяване

Въпреки че дългосрочните заеми са свързани с по-високи такси, по-лесно е да плащате по-ниски вноски за по-дълъг период от време, отколкото да подлагате бюджета на домакинството на безпощаден тест за издръжливост, който няма да премине за кратко време. На кредитния пазар у нас обикновено се отпускат заеми за срок до три години, така че можете да договорите месечната вноска към действителните си възможности, а не въображаеми опции.

ВАЖНО!

Не забравяйте също, че по-големите суми (и със сигурност големите – например за обновяване на дома или закупуване на автомобил) е по-безопасно да се заемат за по-дълъг период от време. Когато изчислявате вноската, която сте в състояние да плащате месечно, вземете предвид разходите, които определено ще възникнат по време на погасяването на договореното задължение (например юбилей от сватбата на родителите ви или може би сватбата на ваши близки), а също така оставете известна граница на безопасност в случай на напълно непредвидени разходи – особено ако нямате спестявания, заделени за спешни случаи. Вярно е, че специалистът надеждно ще оцени вашата кредитоспособност, така че е добре да се обърнете за съвет към независим кредитен консултант. Най-важното за вас обаче е да можете да погасявате дълга си удобно. 

КАНДИДАТСТВАЙ